In De Groene: Bloedlanden

De massamoord in Babi Jar, een ravijn bij de Oekraïense hoofdstad Kiev, is al sinds 1941 inzet van ideologische taboes en touwtrekkerij. Oekraïense nationalisten kunnen niet verkroppen dat aandacht wordt besteed aan de betrokkenheid van hun ideologische voorlopers bij deze door de Nazi’s georganiseerde massa-executies. In de Sovjet-Unie mocht niet worden gezegd dat de slachtoffers van Babi Jar voor het grootste deel Joden waren. De filmmaker Sergej Loznitsa, die al eerder uit archiefmateriaal spectaculaire documentaires samenstelde over de mislukte staatsgreep in Moskou van 1991 en de begrafenis van Stalin in 1953, legt in zijn magistrale ‘Babi Jar, de context’, opnieuw met cinematografische middelen een vinger op een wonde plek. Lees deze week in De Groene mijn verhaal: Bloedlanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: