Op de knieën voor een hoofdredacteur

Als u eens smakelijk wilt lachen, kan ik u van harte de afscheidsspeech van de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, vandaag op de Nrc-site, aanbevelen. Niet zozeer vanwege de speech zelf. Die is een nogal voorspelbare manifestatie van snoeverij over de ontwikkeling van de krant in ‘zijn’ negen jaar. Het lijkt daarbij net alsof er daarvoor niets bestaan heeft, qua NRC – ik herinner me dat toch duidelijk anders. 

Het wordt pas geestig in de dertien lezersreacties die op de site onder de afscheidsspeech geplaatst zijn, en die zonder uitzondering afkomstig zijn van lezers die voor de scheidende hoofdredacteur door de knieën gaan – er is geen ander woord voor.

Een zekere HA Struve getuigt van zijn ‘oprechte en diepe bewondering’ voor de scheidende hoofdredacteur, en rept van ‘een enorm verlies’. Ene J. Willers droomt weg over de ‘bevlogenheid, energie en wijsheid’ waarmee de scheidende hoofdredacteur ‘mijn geliefde krant tot een icoon van de hedendaagse journalistiek heeft gemaakt’. Ook lezer D. van der Zee is het droef te moede. De aankondiging van het vertrek brengt hem tot de verzuchting: ‘vandaar dat het zo regent vandaag’. Lezer JC van Oort kent in zijn enthousiasme voor de NRC van Vandermeersch evenmin grenzen: ‘één van de beste, meest lezenswaardige en diepgravende kranten in Europa’ – meent hij. Maar dat is nog niets vergeleken bij de rouw van lezer MCCI van Mierlo: ‘We laten u node gaan, in de wetenschap dat er verder in de hooiberg geen spelden meer zijn die aan u kunnen tippen’. 

Tja, wat moet je van dit alles denken? En van een krant die dit soort geslijm toelaat op zijn site, bijdrage na bijdrage? Hopelijk zijn zulke lezers niet de enigen die nog over zijn. Het zij verre van mij om hier een makkelijk oordeel te vellen over de NRC van nu. Er werken daar veel uitstekende mensen, die ik heel erg gun dat ze in de komende jaren een goede, en natuurlijk liefst betere krant kunnen maken. Of de krant er de afgelopen negen jaar op voor- of achteruit gegaan is, lijkt me iets voor debat onder lezers en ex-lezers – en het valt de scheidende hoofdredacteur niet kwalijk te nemen dat hij niet van plan is zijn licht onder de korenmaat te steken.

Maar één ding weet ik wel. De vijf hoofdredacteuren van NRC Handelsblad uit het verleden hadden zich ervoor gegeneerd wanneer de aankondiging van hun vertrek begeleid ware door een koor van louter aanbiddende lezersreacties. Zelfs in de hooiberg moet het mogelijk zijn een nieuwe hoofdredacteur te vinden, die minder prijs stelt op zulk weemakend eerbetoon.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/06/afscheidsspeech-van-peter-vandermeersch-a3653071

Afbeelding: de verzending van het Algemeen Handelsblad, jaar onbekend.

2 gedachten over “Op de knieën voor een hoofdredacteur

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: