Moskou, 3 augustus 2019

Op zaterdag 3 augustus zetten zowel het onafhankelijke Russische tv-kanaal Dozjd, het tv-station RTVI als de tv-dienst van Radio Liberty hun live-verslaggeving van de demonstratie in Moskou op het internet. Hoe zag die dag eruit, vanachter een scherm in Amsterdam? Een verslag. (Tijden zijn Nederlandse).

12.33 Voorshands weinig aan de hand op de ‘Boulevard-ring’ om het centrum van Moskou waar vandaag de acties voor de toelating van onafhankelijke kandidaten voor de gemeenteraad zouden moeten plaatsvinden. Na de demonstratie van vorige week, waarvan de bedoeling was dat die voor het gebouw van de gemeenteraad zou plaatsvinden, is nu voor de niet door de overheid toegelaten acties een andere formule gekozen: een soort ‘volkswandelingen’ over de Negentiende-eeuwse boulevards, ooit aangelegd na het neerhalen van de oude stadsmuren. De politie is op verschillende plaatsen reeds aanwezig, compleet met de arrestantenbusjes, de ‘avtozaki’, waarin vorige week bijna 1400 mensen verdwenen, wel zo’n tien procent van de demonstranten. Ook vraagt de politie bij de uitgang van metro-stations om papieren en kijkt tassen in. Demonstranten lijken nog in geen velden of wegen te bekennen.

12.53 De politie heeft Ljoebov Sobol uit een taxi geplukt en in een arrestantenbusje afgevoerd. Sobol is een van de onafhankelijke kandidaten wier kandidatuur op onheuse gronden is afgekeurd door het gemeentebestuur. Sobol is al bijna twee weken in hongerstaking. Het regent trouwens in Moskou.

13.10 Op een van de pleinen langs de route, Troebnaja Plosjtsjad, is de politie begonnen met het verspreiden van demonstranten.

13.28 In straf tempo drijft de oproerpolitie (OMON) de demonstranten voor zich uit. Nog geen arrestaties. Interessant te zien wie er voor de politie uit lopen: mensen uit alle leeftijdsgroepen, niet alleen jeugd dus.

13.31 Twee arrestanten het busje in op het Poesjkin-plein. Daarna nog meer, volgens de beproefde methode: groepje agenten loopt menigte in en pakt onverwacht opeens iemand vast.

13.45 Inmiddels al tientallen arrestaties. Op de beelden van Dozjd-tv lijkt het Poesjkin-plein zich sneller met mensen te vullen dan de politie mensen afvoert.

14.05 Volgens OVD-info nu 89 aanhoudingen. Op Poesjkin-plein gaat politie door met verspreiden, elders langs de route lijkt nauwelijks iets aan de hand.

14.17 Poesjkin-plein nu volledig schoongeveegd. Ook journalisten verwijderd.

14.53 Door de tactiek van de politie is moeilijk te beoordelen hoeveel mensen er voor de actie op de been zijn. Toch wel veel, blijkt uit verspreide berichten. Iedere keer wanneer uit de politie-helikopter wordt waargenomen dat er sprake is van een concentratie, begint de politie met het opdrijven en verdelen van de menigte, begeleid door de willekeurige aanhoudingen. Je krijgt de indruk dat dit nog uren zal doorgaan. Het ziet er ook een beetje belachelijk uit: al die met helmen en kogelvrije vesten bewapende ambtenaren tegen mensen die eigenlijk slechts voorbijgangers lijken. Ze roepen geen slogans, hoogstens ‘schande, schande’ bij een aanhouding. Of ze klappen ritmisch.

15.22 Willekeurige aanhoudingen op Troebnaja Pl., vlakbij het theater Sovremennik, waarvan een van de acteurs deze week is gearresteerd omdat hij op Youtube te zien was in de rol van dronken politieagent. Zowel Dozjd-tv als de videostroom van Radio Liberty interviewen regelmatig voorbijgangers. Die zeggen zonder uitzondering dat ze hier zijn voor de actie. Wat moet er gebeuren? ‘Wisseling van de macht’. Zijn ze niet bang voor arrestatie? ‘Het is genoeg geweest met bang zijn’, antwoordt een vrouw. Al meer dan 300 aanhoudingen. Inmiddels mooi weer.

15.32 Een opgepakte verslaggever van Dozjd-tv neemt vanuit de arrestantenwagen waar hoe buiten op straat met veel geweld een arrestant wordt geboeid.

15.40 Konstantin Volkov is gaan zitten op het Poesjkin-plein – iets waarvoor op 27/7 mensen zonder pardon werden gearresteerd. Volkov zegt dat hij niet uit Moskou komt, maar dat een paar jaar geleden zijn eigen onafhankelijke kandidatuur voor iets op onheuse gronden is afgewezen.

15.50 Zojuist werd uit een Huis van Bewaring Konstantin Jankauskas, een van de afgewezen kandidaten, vrijgelaten, na acht dagen administratief arrest, vanwege deelname aan de actie van 27/7. Aan de uitgang werd hij meteen opnieuw opgepakt.

15.55 En wat doe je als agent als iemand die je wilt aanhouden zich vasthoudt aan een ander? Dan trek je ze uit elkaar, terwijl je collega met de wapenstok op hun benen slaat. Steeds uitgesprokener is de willekeur bij de aanhoudingen. Mensen die niets roepen, geen slogans of borden bij zich hebben, die dus heel goed voorbijgangers kunnen zijn in een grote stad, worden plotseling vastgegrepen en afgevoerd.

16.12 Dus hiervan maakt het regime zich afhankelijk voor zijn overleven. Het willekeurig oppakken van volstrekt vreedzame voorbijgangers.

16.18 Klachten over de werking van mobiel internet in het centrum van Moskou. De politie jaagt demonstranten op met zachte dwang. Café-eigenaren in de omgeving berichten dat de politie hun bevolen heeft de wifi uit te zetten. Een gratis popfestival in het Gorki-park, ‘Sjasjlik-live’ zou, volgens de staatsmedia 90.000 bezoekers trekken. Uit foto’s op Twitter blijkt dat dit op z’n minst sterk overdreven is.

16.25 Arrestaties nu direct aan de uitgang van metro Poesjkinskaja:

16.31 Eerste echte demonstratie: enkele honderden mensen, vooral jongeren, lopen over de Arbat. Roepen: ‘Dit is onze stad’, ‘Rusland zal vrij zijn’, etc. Geen politie te bekennen.

16.37 Aan het eind van de Arbat, bij restaurant Praag, wordt met veel geweld een vrouw gearresteerd.

16.42 Demonstranten op de Arbat, die nu opgelost lijken in de stad, riepen ook ‘Voor Ljoebov’ – steun voor de in hongerstaking verkerende Ljoebov Sokol, die is overgebracht naar een rechtbank – de bedoeling is kennelijk haar in een strafzaak te veroordelen.

17.27 Ook al omdat het is gaan regenen, is het in Moskou een beetje voorbij, lijkt het. Dozjd-tv heeft last van een DDoS-aanval op de server, waardoor directe beelden vanaf de straat niet meer mogelijk zijn. Ook andere videostromen zijn uit de lucht. Acties waren duidelijk veel kleiner dan vorige week – een paar duizend wandelaars in totaal misschien. Aantal aanhoudingen bijna 700. Maar er is geen reden om aan te nemen dat de onrust is opgelost of spoedig zal verdwijnen.

21.10 Volgens OVD-info bedraagt het aantal aanhoudingen 824.

Slotopmerking. Wie in Rusland een ‘grote natie’ wil zien, zou dit beeld misschien voor ogen moeten houden: met willekeurige arrestaties en draconische veroordelingen verdedigt een bewind zich tegen vreedzame wandelaars die, op goede gronden, menen dat er iets verdacht is misgegaan bij de toelating van kandidaten in een gemeenteraadsverkiezing.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: